Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La diputada d’Igualtat, Helena Martínez, demana l’entrada de moltes dones en política per “millorar la governança dels pobles i assolir veritables transformacions”

Ho ha dit en la inauguració de la Primera Jornada de Dones Electes de Ponent, Pirineu i Aran, organitzada per la Diputació de Lleida i en què s’ha homenatjat Natividad Yarza Planas, la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya, el 1934

DISSABTE 29 OCTUBRE 2022

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de Meritxell Benedí, presidenta de l’Institut Català de les Dones, i també s’ha celebrat un debat amb Marta Vilalta (ERC), Cristina Casol (JxCat), Sandra Oriola (CUP) i Lorena González (PSC) 

La diputada Helena Martínez ha participat aquest dissabte en la Primera Jornada de Dones Electes de Ponent, Pirineu i Aran, que s’ha celebrat al Castell de Concabella, al municipi dels Plans de Sió (la Segarra), sota l’organització de l'Àrea d'Igualtat de la Diputació de Lleida amb la col·laboració de Genera Feminismes-Consultoria Social.

Helena Martínez, diputada d’Igualtat i Cooperació internacional, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als assistents i fer la presentació de la jornada, en una intervenció en què ha començat recordant que l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida es va crear amb la voluntat d’oferir recursos als ajuntaments i consells comarcals per a la implementació de polítiques feministes al territori. Una de les accions que tenia pendent, però, era la d’oferir un espai com el d’avui “que ens permeti escoltar la política amb veu de dona”. És per això que ha volgut agrair la presència i la “complicitat feminista” a les alcaldesses, regidores i dones que “us dediqueu a la política des d’altre espais” i que “oferiu el vostre temps en pro del bé dels vostres municipis”.

Malgrat això, Helena Martínez ha lamentat que “l’entrada de les dones en la política és lenta, plena d’obstacles i línies que cal saltejar de forma constant, perquè la tendència ‘natural’, la que hem anat heretant d’un sistema patriarcal, no és que nosaltres ens ocupem de la vida pública. Així doncs, els horaris, els espais, els formats, segueixen una tendència viciada per unes normes que són anteriors a la nostra presència en la política”, ha prosseguit.

Per tot plegat, la diputada d’Igualat ha dit que “avui som aquí per reivindicar el lideratge femení (el nostre lideratge) amb tota la seva diversitat, sense confrontar-lo, assumint que les dones que exercim un cert lideratge polític ho fem a la nostra manera i que encara cal treballar per tal que totes puguem exercir-lo com vulguem. També per reconèixer que hi ha dones que sostenen els nostres privilegis. Dones racialitzades, trans, vulnerables. Que avui no són aquí, perquè la seva entrada a la política és infinitament més dificultosa. Per elles, també cal parlar de política amb veu de dona”.

En aquest sentit, Helena Martínez ha remarcat la necessitat d’obrir “nous carrers plegades”, perquè d’una banda, “l’entrada de moltes dones en política pot millorar la governança dels nostres pobles”, i de l’altra, perquè cal “feministitzar la política per tal que s’assoleixin veritables transformacions”. És per això que ha insistit en que “és indispensable que hi siguem”, que generem “espais com aquests, que ens permetin reflexionar sobre les qüestions que dificulten el nostre manteniment i continuïtat en la política”, i també “cal despatriarcalitzar la política, analitzant en clau de gènere les experiències vitals en el món de la política de totes i cadascuna de nosaltres i que avui compartirem”.

“Del treball conjunt que farem avui, en sortiran objectius i compromisos que també traslladarem als nostres companys, per teixir aliances que ens permetin avançar cap a la demarcació feminista que volem liderar”, ha dit Martínez, que ha afegit que “totes i cadascuna de vosaltres sou imprescindibles i ho sou a més a més en uns moments en què dedicar-se a la política és més difícil que mai. Amb una extrema dreta en auge i una crisi econòmica i social en creixement. Perquè el feminisme precisament no és una qüestió aliena a la lluita per la igualtat, la llibertat i la justícia social, la nostra presència es fa més necessària que mai, per plantar cara als discursos d’odi i per defensar els drets de les persones més vulnerables”.

La diputada ha acabat amb un record per a Natividad Yarza Planas, la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya, a les eleccions del gener de 1934, en la candidatura d’ERC a Bellprat, i que ha estat homenatjada durant la jornada d’avui.

A continuació, Carme Porta, comissària de l’any Natividad Yarza Planas, ha ofert la conferència ‘De l’oblit a la reivindicació’, i posteriorment ha estat el torn per a la sessió participativa ‘Espai de cures i diagnosis política en clau de gènere’, a càrrec de Genera Faminismes, consultoria social i de gènere.

Després d’una pausa per dinar, durant la qual s’ha pogut gaudir de l’actuació musical de dones glosadores, ha estat el torn per a la ponència-taller ‘Lideres? Liderem! Eines per al lideratge feminista’, amb Jordina Arnau, periodista i comunicadora. La jornada ha seguit amb un debat amb organitzacions polítiques conduït per la periodista Pili Garcia i en què hi han participat Marta Vilalta (ERC), Cristina Casol (JxCat), Sandra Oriola (CUP) i Lorena González (PSC).

La cloenda ha anat a càrrec de Meritxell Benedí, presidenta de l’Institut Català de les Dones, la qual en el seu parlament ha dit que, “tot i que hi ha pioneres al món de la política, encara necessitem més dones electes, perquè la seva presència canvia les polítiques. A més, la presència més gran de dones i de persones racialitzades permet la creació de referents i models a seguir”, i ha acabat afegint que “el lideratge feminista és una pràctica, no només és una teoria, i l’exercim cada dia en les nostres relacions interpersonals. El lideratge feminista aposta per la transformació de les estructures de desigualtat i de poder”.

A més, al llarg de tot el dia s’ha pogut gaudir de l’anomenat mur de les lamentacions, un mural per expressar i compartir neguits, experiències i violències viscudes en l’àmbit de la política; de la relatoria gràfica que ha ofert la il·lustradora Clara-Tanit Arqué; i de l’Exposició Natividad Yarza Planas.

 

Concabella, 29 d’octubre de 2022