Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salutació

Helena Martínez, diputada d'igualtat de la Diputació de Lleida

helena2.jpegL’any 2019 naixia a la Diputació de Lleida l’àrea d’Igualtat i Cooperació Internacional, amb la vocació de dotar de recursos als ens locals de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran, per tal d’impulsar polítiques feministes arreu del territori.

La creació de l’àrea suposava, entre altres coses, una aposta clara i decidida en favor de la transformació de totes les polítiques impulsades des de la institució, incorporant aquesta  perspectiva a altres àmbits de la institució com Salut, Esports i Promoció Econòmica.

Som plenament conscients que resta molta feina per fer encara, però després d’aquest temps de treball la transformació feminista de la institució ja és innegable i la continuïtat de les polítiques de promoció de la igualtat, introducció de la perspectiva feminista i de defensa dels drets LGTBI+ als ens i entitats del territori, difícilment revocable. Tot i aquest avenç, també som conscients que els drets de les dones i la consolidació d’aquestes polítiques s’han de defensar i la millor manera d’apuntalar aquestes qüestions a l’agenda pública és que les dones hi siguem presents.

Les transformacions en política només poden ocórrer quan s’introdueixen realitats vitals diverses. Així doncs, per tal d’assegurar la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques és indispensable que les dones ocupem espais d’incidència política.

La realitat, però, és que la nostra presència en aquests espais encara no és equiparable a la dels nostres companys homes. De la mateixa manera, encara menys ho és la presència d’aquestes quan són travessades per altres realitats que sovint constitueixen motius de discriminació: dones racialitzades,  LGTBIQ+, joves, d’un nivell socioeconòmic baix i un llarg etcètera. Són moltes les qüestions estructurals que dificulten el nostre pas per la política, perquè les dinàmiques que s’hi han perpetuat no han incorporat mai el nostre punt de vista.

Per això, és essencial que ens cuidem. Perquè volem i hem de ser. Per tal d’assegurar les transformacions que la política necessita, per promoure canvis en les polítiques públiques, per construir una societat més inclusiva, més amable i que respongui més i millor a les necessitats de la ciutadania, cal que totes i cadascuna de nosaltres hi siguem.

Per això, des de la Diputació de Lleida, també volem oferir la ma a totes aquelles electes que dia a dia treballen en pro d’uns municipis diversos i inclusius, que comptin amb aquesta diversitat en les seves polítiques. Volem escoltar la política en veu de dona i per fer-ho estem organitzant una jornada el proper 29 d’octubre al Castell de Concabella.

Ens encantaria compartir aquest espai amb totes vosaltres, perquè creiem que és essencial escoltar-nos i teixir xarxa perquè cada cop siguem més. Sigui quina sigui la organització política que representem, ens uneix la vocació de servei públic i sabem que aquesta, quan ets dona, comporta unes dificultats específiques.

Volem escoltar-vos, volem teixir xarxa i volem ser més. Per això creiem que és indispensable generar espais de sororitat com aquests que puguin servir per analitzar la situació de les electes del territori i dissenyar, de forma col·lectiva, les accions enfocades a les alcaldesses i regidores, que ha de promoure l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida els propers anys.